De eenzame uitvaart

Jarenlang heb ik nagedacht om te starten als uitvaartverzorger met de focus om uitvaarten te regelen en te begeleiden voor (eenzame) mensen die het net niet of net wel kunnen betalen. Ieder mens is uniek en ik vind dat ieder mens een waardig en respectvolle uitvaart verdient. Ongeacht hoe de overledene geleefd heeft, of er geld beschikbaar is en wat de overledene in het verleden heeft gedaan of misdaan.

In eenzaamheid sterven gun je niemand. Ook de verwachting en de gedachte, dat je zelf zult gaan sterven zonder mensen om je heen, is afschuwelijk en mensonterend. In 2002, toen ik in het ziekenhuis lag te vechten voor mijn leven terwijl er niemand op bezoek kwam en niemand oog voor mij had, besefte ik wat pure eenzaamheid betekent. De afgelopen 13 jaar heb ik een warm en groot netwerk om mij heen weten te krijgen. Ik leid een stabiel leven en mag de warmte ervaren van hele lieve mensen om mij heen. De kans was groter dat ik in eenzaamheid was gestorven dan dat ik een gelukkig leven zou leiden, zoals de situatie nu is. Ik weet dus als geen ander wat pure eenzaamheid en armoede inhoudt.

Later kwam er een moment dat ik opnieuw geconfronteerd werd met de dood en de eenzaamheid. Mijn moeder kwam in alle eenzaamheid te overlijden. Ik had geen contact meer met haar. Toch besloot ik om voor haar een waardige en respectvolle uitvaart te regelen. Gelukkig waren er 28 mensen op haar uitvaart en zijn er mooie, maar wel eerlijke woorden gesproken. Een vriend van mij zei: “Het ontroert mij dat iemand die nauwelijks mensen om zich heen had bijna een staatsbegrafenis heeft gekregen.” Terwijl deze uitvaart van mijn moeder maar een paar duizend euro heeft gekost.

De Eenzame uitvaart

Toen wist ik het zeker: ik wil een uitvaartverzorging starten. Niet met de gedachte om veel geld te gaan verdienen, maar om echt iets te gaan betekenen voor de allerarmsten. Samen met de partners van Uitvaartverzorging De Eenvoud kan ik u garanderen dat wij de uitvaart menswaardig en eervol zullen verzorgen.

Uitvaartbegeleider
Christiaan Jacobus

Veelgestelde vragen